AAARRGH!!! - Capitano Catastrofo Collosalle-skriverier:

AARRGH!!! -Capitano Catastofo Collosalle
(Klicka på rubrikerna för att läsa artiklarna)
- Situation STHLM
N:r 10 -97
- Arbetaren 20/6-97
- Il Giornale di Vicenza 3/7-97
- Aschaffenburgs Tageszeitung 31/8-97
- Århus Avisen 10/9-97
- Dagens Nyheter 29/9-97
- Metro 24/9-97
- Västerviks-tidningen 2/3-98



AARRGH!!! 2 -Capitano Catastofo Collosalle
(Klicka på rubrikerna för att läsa artiklarna)

- Bote vom Unter-Main 13/7-98
- Falukuriren
18/7-98
- Norrköpings Tidningar 25/7-98
- Motala tidning 27/7-98
- Ölandsbladet 6/8-98
- Hallandsposten 6/8-98
- Östgöta Correspondenten 11/8-98

Situation STHLM
N:r 10 -97
"Precis som en tecknad serie..."
Precis som i en tecknad serie lär man snabbt känna figurerna, inte minst deras karaktärer. Den gamle, girige, kåte Pantalone, alltid rödklädd, hunsar sin betjänt, den komiske akrobatiske Zanni som ständigt är full av upptåg, de förälskade paret som vill gifta sej men då älskaren inte har pengar, eller plingeling som det heter på nonsensspråk, godkänner ej fadern Pantalone dotterns val. Kanske är den självgode militären Ill Capitano ett bättre val? Han skryter vitt och brett om sina bragder och är enligt honom själ ”mucho macho, mucho strongo” och till och med ”mucho braito”
Det är Kompani Komedi som spelar Ill Capitano The Terrible och teaterformen är Commedia dell’Arte. Teaterformen föddes i Italien under renässansen och lade grunden till västerländsk folklig komedi och Commedia-trupperna blev de första yrkesskådespelarna. Ursprungligen spelades teatern på gatan. Men flyttade in då i de rika furstehoven fick upp ögonen för den burleska komedin och det blev status att ha sin egen trupp.
Det är själva karaktärerna – rollerna – som är det centrala i Commedia dell’Arte. De är arketyper; de flesta iklädda masker, fasta i sitt förhållningssätt och väsen. Det är alltid samma karaktärer som återko0mmer, bland annat den girige, den lismande, narren och de självupptagna. En del av dem är välkända som Arlecchino, Columbina och Pantalone. Figurerna besitter inte något psykologiskt djup utan driv av hunger efter mat, pengar, sex och hämnd. Själva handlingen kommer i andra hand. Historierna är ofta banala eller groteska och det finns nästan alltid ett eller flera älskande par i huvudrollerna. Commedia dell’Arte driver grovt med människornas begär och passioner och människan är sig lik, så teaterformen är lika tacksam att spela idag som den var i Italien på 1500-talet.
Kompani Komedi bildades i Stockholm 1995 och Sveriges enda fasta Commedia dell’Arte-ensemble. Deras målsättning är att förankra och popularisera teaterformen i Sverige och att lyckats med utmaningen att få människor att skratta. Under 69 och våren 97spelade de Oratio på Pottan och fick bra recensioner och mycket publik. I Ill Capitano The Terrible har man tagit fasta på den ursprungliga formen av Commedia dell’Arte. Föreställningen spelas på gatan och det fysiska utspelet – gyckleri, jonglering, akrobatik, eldhantering med mera – är av stor vikt. Temat är krig och kärlek. Inspirationen kommer från den absurda situation som uppstår då älskande plötsligt börjar hata varandra och gamla vänner över en natt blir bittra fiender. Kompani Komedi väljer att förlägga handlingen till renässansen bland annat för att kunna utnyttja den hierarki som förekom, då det till exempel inte ifrågasattes att en herreman slog sin betjänt. Men föreställning förlorar för den skull inte sin relevans i vår tid. För att göra Ill Capitano begriplig för alla nationaliteter de kommer att möte har de valt att spela föreställningen på grammelot (utan ord).
Genom de stora gesterna, kroppsspråket och några internationella ord lyckas de överbrygga språkliga klyftor ovh bjuda en internationell föreställning med färg, musik, akrobatik, skådespeleri, galna människor och mycket humor.
Med Ill Capitano The Terrible kommer Kompani Komedi ge sig ut på en Europaturné under sommaren. I en modifierad VW åkerde omkring som gamla tiders teatersällskap och fordonet används också som scen för föreställningen. De kommer att spela på gator och torg och vid festivaler bland annat i Danmark, Frankrike, Österrike och Italien.
I slutet av sommaren styr Kompani Komedi sitt fordon mot Stockholm och ger även oss en chans att beskåda Ill Capitano The Terrible.
UPP IGEN

Arbetaren
20/6-97
"Il Capitano till Bosnien"

Il Capitano till Bosninen

Det är fart och fläkt, fräcka skämt och avancerad akrobatik när Kompani Komedi står på scenen. Dräkterna lyser av färgprakt och skådespelarna svettas bakom sina halvmasker. Det är gatutaeter där scenen är ett lastbilsflak och publiken är de förbipasserande.
Kompani Komedi är Sveriges enda fast Commedia dell’Arte-ensemble. Med sin nya föreställning ”AAARRGH – Capitano Catastrofo Collosalle” ger de sej i sommar ut på europaturné. Danmark, Tyskland, Österrike och Italien finns med på programmet, men turnéns verkliga mål är ändå Bosnien. Gruppen ska spela på gator och torg i Tuzla och Lipnica, men även på flera flyktingförläggningar. Ship to Bosnia och Arbetarkonvojen har förmedlat kontakterna.
Vi träffar Kompani Komedi på en gräsmatta utanför deras kontorslokal på Barnängsgatan i Stockholm.
- Vi har fått ett väldigt positivt bemötande från alla hjälporganisationer i Bosnien, säger Sabina Kuuti som är en av gruppens projektledare.
- Kulturella kontakter har inte existerat under de senaste fyra åren och därför finns en stor tacksamhet över att någon kommer dit för att roa.
- Att åka till Bosnien är en annorlunda grej, säger Micke Klingvall. Kompani Komedis regissör och konstnärlige ledare,
- Vi vet inte riktigt vad det är vi åker till och hur det vi gör kommer att gå hem.
Att föreställningen kommer att uppskattas är han däremot övertygad om.
- Men jag tror att vi kommer att möta helt nya reaktioner som är omöjliga att förutsäga.
Den nya föreställningen har gruppen själva improviserat fram med kriget som utgångspunkt. Handlingen är i typisk Commedia dell’Arte-stil med ett älskande par i mitten. Figurerna är arketyper som styrs av sina begär till pengar, kärlek och makt. Kriget representeras av den våldsamme och osympatiske kaptenen, Il Capitano, som ställer sig emellan de unga tu, inte minst genom att ställa sig in hos brudens far, den gigige pantalone.
- Vi har tagit fasta på krigets absurditeter, snarare än dess hemskheter, förklarar Mikke Schirén, som både spelar rollen som Il Capitano och Löjlo, älskare.
- Handlingen är så pass oviktig i Commedia dell’Arte. Den är ett slags förevändning att ställa sig på scen.
Pjäsen är också framtagen för att fungera internationellt så att alla kan förstå. Skådespelarna talar en eget uppfunnet esperanto, ”grammelot” i stil med Linus på Linjen.
Insperationen att åka till Bosnien fick Micke Klingvall från en kompis som förra sommaren uppträdde som clown i skolor och på sjukhus i Bosnien.
- Jag tände på den värme som fanns i de bilder han visade. I Bosnien behövs man verkligen som skådespelare, de vill så gärna att man bara kommer dit och gör något. Man blir inte granskad som här.
Micke säger också att han hoppas att spelningarna i Bosnien bara blir början till fortsatt kontakt. Och att Kompani Komedi ska kunna åka tillbaka nästa år för att bredda verksamheten.
- Vi som jobbar inom den fysiska teatertraditionen är ganska få och det brukar vara lätt att hitta varandra. Jag föreställer mej att det kommer att vara lätt att skapa kontakter. Det brukar vara så i tider av förändring. När väldigt många människor vill göra något nytt.
Anna Gustavsson

UPP IGEN

Il Giornale di Vicenza
3/7-97
"Al di là det mare, gli stranieri danno a Vicenza
"
Commedia dell’Arte alla maniera dei clown

Si è chiuso il 30 giugno, con l’ultima lezione del workshop di vocalitá di Jonathan Hart Makwaia, la serie di appuntament di laboratorio teatrale e spectacolo “Al di lá mare” acura dell’Assessorato ai servizi culturali del Comune di Vicenza e com il contributo organizzativo Glossa Teatro e Ossidiana, e con il contributo di Autovega-Audi di Arzignano.
É la prima esperenza per Vicenza di proposa spettaculare abbinata a “workshop” particolaricon artisti di altri Paesi.
Un modo per mettere a confronto esperienze e modi diversi di affrontare l’arte del teatro in modo particulare. Frequentato sia il corso di Vocalitatà diHArt Makwaia, ma anche il curioso laboratorio sull’improvvisazione teatrale, uso del corpo della maschera, tenuto dallo svedese Mikael Klingvall.
I laboratori sono stati geguiti con interesse sia da semplici curiosi sia soprattutto da giovanissimi attore di Vicenza e di altre citté venete e non, che si cimentano com il teatro ed in particuare modo com la sperimentazione.
Gli spettacoli hanno avuto buon riscontro di pubblico.
Il “Conserto” di Jonathan Hart Makwaia ha visto il Canneti pieno e si é snodato tra proposte di rifacimento di pezzi classici del Blues o della Musica Classica e sonoritá africane che l’artisa ben conosce essendo di padre africano e avendo vissuto piú anni in Tanzania.
Lo spettacolo !Il Capitano – The Terrible” che causa la pioggia ha dovuto spostarsi da Santo Stefano e riparare al teatro Astra, ha sofferto per questa collocazione, sia per le possebilita espressive dello spettacolo (che é nato come spettacolo di strada), sia per l’afflusso del pubblico.
Gli svedesi della “Kompani Komedi” hanno presenta molto lati invece peculiari del Teatro di strada, sopratutto di quello di produzione tedesca e comunque nord-europa: molte gag basate sulla prontezza di riflessi e sulla continue trovate che ricordano piú il mondo dei clowns e del circo che non quello dei comici italiani del XVII secolo.
Esperienza, dunque positiva nel complesso sopratutto nella sua capacita di transformare per qualche giorno Vicenza in un contenitore di scambi di informazione, esperinze, ed umanitá varie.

UPP IGEN

Aschaffenburgs Tageszeitung
31/8-97
 Tyvärr kan jag inte hitta den här artikeln
UPP IGEN

Århus Avisen
10/9-97
"Kaptajnens kolossale katastrofe"
Kaptajnens kolossale katastrofe

Aaarrgh!!! - Capitano Catastrofo Collosalle kommer til Århus. Onsdag 10. september klokken 20 spiller det svenske ensemble sin commedia dell'arte forestilling på Byens Åbne scene, Rosensgade 11.
Aaarrgh! !! er en historie om kärlighed, grådighed og mod eller om de absurde situationer, der opstår, når en ny figur braser ind i et lille samfund og vender det på hovedet.
Aaarrgh!!! er en kavalkade af akrobatik, livligt skuespil, sang og action, og der hele präsenteres i det internationalt forståelige sprog volapyk, så alle kan väre med.
Oprindeligt er forestillingen skabt til at blive spibet på gaden fra platformen pd kompagniets folkevognsrugbröd,og på den måde blev den preäenteret i blandt andet Östrig, Bosnien, Italien og Tyskland.

UPP IGEN

Dagens Nyheter
29/9-97
"Publiken riskerar att dö av skratt"
"Kompani Komedi exploderar i livslustoch spelglädje i Commedia-fars"
Publiken riskerar att dö av skratt
Kompani Komedi exploderar i livslust och spelglädje i Commedia-fars.

Viss teater borde man aldrig recensera, för att inte ta spontaniteten ur den.
Kompani Komedis "Aaarrgh!! - Capitano Catastrofo Collossalle" till exempel, en timslång lycklig tingeltangeleruption i en källare nära Odenplan där det är så lågt i tak att skådespelarna måste krympa sina volter för att inte slå fötterna i taket.
Men det är också det enda som de krymper. Resten, från det klassiskt musikaliska komediantintåget, är en hejdlös commedia-fars i högt tempo.
Så mycket livslust och spelglädje ska man vara aktsam om.

KOMPANI KOMEDI kallar sig Sveriges enda renodlade commedia dell'arte-sällskap, och det kan nog vara sant. Åtminstone kommer de nära min uppfattning om hur originalet kan ha tett sig på gator och torg i 1500-talets Italien.
Grovt och flamsigt och precist och proffsigt i en salig blandning, med en kollosal attack i varenda replik, varenda gest.
Historien är en kärlekshärva om Löjlo och Lejla som är förgapade i varandra, och en sprättig Capitano som kommer emellan med mer klirr i penningpungen.

SPRÅKET AR GRAMMELOT, den minimalistiska clown-esperanto som är gångbar nästan överallt.
Efter sommarens turné genom halva Europa, inklusive Bosnien och Italien klaffar gags och trick på millisekunden, till ackompanjemang av pip och tut och skrammel från musikantplatsen på scenen som skådespelarna turas om att sköta - lågbudget hör till commedia-traditionen.
Mansrösterna är i svagaste laget och ibland krävs skarpare konturer, men det finns personlighet i ensemblen.
Elias Wåhlunds Pantalone försätter publiken i paroxysmer från start, genom att bara hela tiden försöka få den att sluta skratta.

ANNA SVENSSON har störst register, plastisk, vass och komiskt förälskad som Lejla och dessutom en grotesk, krum Tartaglia-gubbe.
Mikke Schiréns Capitano är bäst när han ryter, och Micaela Gustafsson som alltiallon Zanni är oförglömlig med sina orgiastiska små nysningar, som kunde upprepas i evighet utan att man tröttnar.

lngegärd Waaranperä

UPP IGEN

Metro
24/9-97
"Gester skapar innehållet"
"Efter Europaturné är det dags för svensk premiär på "AAARRGH!"
Gester skapar innehållet
Efter europaturné är det dags för svensk premiär på”Aaarrgh!”

Under drygt tre månader har Commedia dell'arte-gruppen Kompani Komedi kuskat runt i Europa och spelat på olika festivaler och marknadsplatser. I kväll får deras föreställning 'Aaarrgh!" Stockholmspremiär på Salong Katakamb.

”Aaarrgh!”, med underrubriken ”Capitano catastrofo collosalle”, skapades i första hand som en gatuteaterföreställning.
-Det är en klassisk Commedia dell'arte-föreställning i den tidiga grovkorniga traditionen, säger regissören Micke Klingvall. Den är väldigt burlesk och bygger mycket på akrobatik och gyckel.
Under Europaturnén som gått genom, Danmark, Tyskland, Italien, Österike och Bosnien har man mestadels använt flaket på den egna VW-pick-upen som scen. Inomhusversionen av "Aaarrgh!", som hade sin premiär i italienska Vicenza, är något Iågmäldare till sin karaktär.
Men gruppen har lagt stor vikt vid att ha kvar gatuföreställningens energi och direkta uttryck.
-Publikkontakten är jätteviktig, säger skådespelaren Mikke Schirén. En Norénföreställning på Dramaten kan man i princip spela utan publik. Vi därernot använder publiken hela tiden.
”Aaarrgh!" spelas på det internationellt gångbara nonsensspråket grammelot, där rytm, tonlägen och gester skapar innehållet. Handlingen, som naturligtvis är banal, kretsar kring de välkända figurerna Dottore, Capitano och Pantalone. Här tillsammans med de båda älskande Lejla och Löjlo.
- Handlingen är inte det viktiga. Det viktiga är vad som händer på scenen och hur det händer, säger Micke Klingvall. Men vi har en grundstory som vi håller oss till, om en kapten som kommer in i en stad och ställer till det.
Förutom Micke Schirén medverkar Anna Svensson, Elias Wåhlund och Micaela Gustafsson.
JACOB SWEDBERG

UPP IGEN

Västerviks-tidningen
2/3-98
"Rolig teater med akrobatik"
Rolig teater med akrobatik

Teater av det mera ovanliga sla¬get bjöds det på under söndags¬kvällen på Västerviks Stadsteater i Bryggaren.
Då gav nämligen Kompani Komedi "AAARRGH" - en spektakulär och humorfylld före¬ställning i tidig Commedia dell'Arte-stil med sång, akroba¬tik, galna upptåg och därtill en mycket fysik spelstil.
Föreställningen, som vänder sig till både barn och vuxna, framfördes på en slags clown¬esperanto, ett babbel av ljud utan ord.
Ungefär som Linus på Linjen eller Mr Bean.
Temat är krig. Inspirationen kommer från den absurda situa¬tion som uppstår då älskande par plötsligt börjar hata varandra, och goda vänner över en natt blir bittra fiender.
Kompani Komedi tror inte vi har något att vinna på, att 5iinu en gång peka ut krigets alla hemsk¬heter, vilka städigt projiceras på våra näthinnor från TV-apparaterna

Förlöjligar kriget
I stället vill de visa kriget från dess 1öjliga sida, och med de bi¬effekter och bisarra situationer ett krig skapar.
Gruppen Kompani Komedi bildades 1995 och är i dag lan¬dets enda fast arbetande C6mme¬dia dell'Arte-ensemble.
Regissör och konstnärlig leda¬re är Mikael Klingvall.
”AARRGH" hade premiär i juni 1995, och har sedan dess turnerat runt om i Europa. I så skilda länder som bl.a. Danmark, Italien och Bosnien.
På de flesta platser har man mycket bra omdömen från såväl publik som media.

Exploderar i livslust
”Kompani Komedi exploderar i livslust och spelglädje i Comine¬dia-fars", skrev t ex en stor svensk morgontidning.
Commedia dell'Arte betyder komediant till yrket.
Spelstilen föddes i slutet av 1400-talet i Italien och kom att spela en stor roll inom teatern i cirka två hundra år.
Comedia dell'Arte satte sina spår bl.a. hos Moliére och Shakespeare.
Teaterformen är en slags folklig lustspelsteater med ett galleri av stående typer, vars figurer går igen ibland annat senare tiders dockteater, främst kasperteatern.
Den populäraste figuren eller ”masken” är Harlekin.
Historierna i Commedia dell’Arte är oftast banala eller groteska. Nästa alltid finns ett eller flera älskande par i huvudrollerna.
Commedia dell’Arte-figurerna besitter inte den psykologi vi är vana vid från dagens teater.
Istället drivs de av hunger efter mat, sex, pengar (plingeling) eller hämnd.
Arrangör av söndagens föreställning var Västerviks Teaterförening.
Kjell-Arne Karlsson

UPP IGEN

Bote vom Unter-Main
13/7-98
"Liebe undHiebe,süsse Küsse, derbe Worte"
 Liebe und Hiebe, süSSe Küsse, derbe Worte
Junge schwedische Schauspieler pftegen die Traditionen der “Commedia dell’Arte”

Ihrem hübschen Gesischt und den blonden Locken zum Trotz treten die jungen Damen Männern mit vorliebe dahin, wo’s besonders weh tut. Doch die Kraftmeier und GroSSmäuler haben es verient. Deftig his derb war die Commedia dell’Arte schon immer. Ein Volklustspeil, bei dem geküSSt und geprügelt wind und in dem die schöne Pulcinella sich dadurch auszeichnet, daSS sie ständig heftige Winde streichen läSSt.
Auf dem weg zum Festival ”Alles Theater” in Sächischen Gera haber vier junge Schweden in Miltenberg auf dem Marktplatz zu einem kurzen Gastspiel Station gemacht. Anna Svensson, Elias Wåhlund, Mikke Schirén und Micaela Gustavsson haben schon in Frankreich, Italien, Dänemark, Bosnien, Deutschland und natürlich in ihrer Heimat gespielt.
Da ist es gut, daSS sich die Commedia dell’Arte nischt nur durch drastiche Aktionen auf der Bühne, sondern auchdurch eine Universalsprache auszeichnet: Des Geld heiSSt „plingeling“ die Liebe „amore“, die Blumen „florores“ und „ficki-fick“ dürfte auch überall verstanden worden sein.
Im 16 Jahrhundert hat sich die Commedia dell’Arte aus den spettrömischen Volklustspielen entwicklert. Die Rollen wurden auf einige wemige Typen reduziert: den Geizhalz Pantalone, die schöne Pulcinella. Ren mit ihren Masken haben die vier jungen Schauspieler der „Kompani Komedi“ in ihr drittes Stück eingebaut, das den der Handlung angemessenen Titel „AAARRGH!!!“ trägt.
Auf Tour sin sie mit einem Gefährt, das Fortbewgungsmittel, Bühne, Garderobe und Orelstergraben in einem ist. Ein VW-Bus, dessen Pritsche Zur Bühne wird und das Dach zum Podium für das Schlagzeug. Schon im vergangenen Jahr hatte die Truppe aus Stockholm die Besucher der Michaelismesse mit ihrem Spiel bezaubert, bei dem die Handlung nur groSS umrissen ist und viel der Improvisation überlassen blebt. Beim jetzigen Kurzbesuch in Miltenberg war der Andrang auf dem Marktplatz nicht überwältgend, doch mühelos trotzten Micaela, Anna , Elias und Mikke dem Dröhnen des regen Zulieferverkehrs und brachten den einen oder anderen Touristen zum Innehalten. Die bunten Kostüme, die phantasievollen Masken und das von Tempo und akrobatischen Einlagen geprägte Spiel zogen vor allem die kleinen Zuschauer auf dem Marktplatz in ihren Bann.
So warf das Publikum am Ende auch ganz ordentlich „plingeling“ in der Hutder Truppe. Micaela Gustavsson zählte und war angesichts der spärlichen Kulise nicht unzufrieden. Die D
eutschen seinen ein gutes Publikum, meinte die junge Schauspielerin, beim „plingeling“ lieSSen sich ihre Landsledte zwar auch nicht lumpen, doch mit Beifall seinen sie sparsamer. Miltenberg dürfte die „Kompani Komedi“ noch nicht zum letzten Mal geschen haben.

Falukuriren
18/7-98
"Skratt på stan"

Skratt på stan

- Kompani Komedi presenterar… ARRRRRRRRRRG 2!
Trummor, dradspel, en visselpipa och fyra spexande människor på flaket till en folkvagnsbuss. I vattugränd.
Kompani Komedi består av fyra ungdomar, som spelar Commedia dell’Arte. Commedia bygger på stereotyper, något som märkstydligt när gruppen spela.
De älskande Löjlo och Leila är precis så fåniga som kärlekspar kan bli, och allt går dem emot, för Löjlo har inga pengar, och Lejlas penniggalne far Pantalone vill ha en rik svärson. Så han vill att Lejla ska gifta sig med Il Capitano, som är ”mucho macho” och säkert har pengar.
Men Lejla vägrar, och Pantalone erbjuder Il Capitano tjänarinnan Zanni istället – allt för pengar.
Det mesta blir snett i commedian. När Il Capitano lära Zanni marschera i tankt ”ein, zwei, drei…” dansar hon cancan i stället. Och när han försöker vinna Lejla med blommor slår hon honom med dem.
Till slut löser sig allt, som i alla goda sagor. Pantalone får sina pengar, och Lejla sin Löjlo. Och Il Capitano? Ja, han får stryk av Zanni. Om han får något mer vet jag inte.
Publiken däremot får många goda skratt, ochtrots hotande regn var det en stund väl värd att stanna till för.
Anna Logren

Norrköpings Tidningar
25/7-98
"Ny medeltida teater i Ödeshög"
Ny medeltida teater visas i Ödeshög
Sveriges första Commedia dell’Arte-teatergrupp uppträder på Ombergsfestivalen

Sverige har fått sin första Commedia dell’Arte-teatergrupp. Visserligen var det ungefär 500 år efter övriga Europa, men 1996 startades teatergruppen Kompani Komedi. Det blev därmed den första renodlade Commedia dell’Arte-teatergruppen i Sverige.
Commedia dell’Arte var en medeltida teaterform, som resande gycklare spelade på stora marknader. Commedia dell’Arte var som allra populärast under 1500- till 1700talet.
Men medan denna teaterform blomstrade i övriga Europa, så ägnade vi oss i norr åt bjärnhetsning, och närmare oss en till Danmark kom den aldrig.
Eftersom gycklarna som spelade Commedia dell’Arte var tvungna att konkurrera med alla försäljare om uppmärksamheten, utvecklades Commedia dell’Arte till en ganska offensiv teaterform.
De olika rollerna i Commedia dell’Arte är på förhand givna. Ett antal bestämda karaktärer står till buds, och de drivs av olika begär. Pantalone är den snåla gamla snuskgubben som vill ha sex, Zanni är den korkade tjänaren som vill överleva, Il Capitano är den misslyckade soldaten och skrytpellen och så vidare.
Mellan rollerna finns också statusskillnader som mellan människor under medeltiden inbyggd, och det driver man givetvis med.
- Det ät kanske inte lika tydligt idag som då, men folk känner igen sig. Det är som en uppskruvad såpa med masker, säger Anna Svensson.
- Vi har spelat på allt från teaterskolor till MC-klubbar, och det går hem överallt, säger Micaela Gustavsson som spelar den genomkorkade tjänaren Zanni. Micaela kommer ursprungligen från Motala, och har tidigare spelat i krönikespelen i Alvastraruinen.
Från och med förra sommaren turnerade Kompani Komedi tre månader i streck, bland annat i Italien, Bosnien, Österrike, Tyskland, Danmark och Sverige. Själva räknar de med en total publik på 10 000 åskådare.
I sommar turnerar de runt i Sverige med sin andra uppsättning, ”AAARRGH!!! 2 – Capitano Catastrofo Collosalle” och den 8 – 10 augusti spelar de på Linköpingsfestivalen. Därefter ska de bland annat till Bosnien igen.
De klassiska Commedia dell’Arte-ensemblerna var turnerande sällskap, som åkte runt mellan marknader med häst och vagn. För att modernisera medeltida gycklares mobilitet, men ändå behålla grundprincipen, så har Kompani Komedi valt en folkvagnsbuss med flak. På flaket reses scen och fond, och från hyttaket sköts ljudeffekter.
Att man spelade på marknadsplatser ledde även till att man drog in alla element man kunde hitta för att locka publik – akrobatik, jonglering, och eldkonster.
Det har Kompani Komedi tagit fasta på, och har i sin nya pjäs bland annat eldsprutning.
- Handlingen är inte relevant allt. Vi har handlingen bara för att kunna stå på scen och göra roliga saker, säger Micaela och skrattar.
Och roligt verkar de ha. När det är dags för fotografering, så tar de efter lite tvekan på sig sina dräkter och masker. Först larvar de runt lite dröjande, därefter lite spralligare för varje mask som kommer på. När alla fyra har fått på sina dräkter så försvinner de in i sina roller, och på grusplanen på Hästholmens gamla skjutfält fjantar fyra fnissiga medeltidsgyckaler omkring.
Mattias Areskog

Motala tidning
27/7-98
"Succé för kärlekskomedi"
"Vi knyter an till det ursprungliga sättet att spela västerlänsk komedi"
Succé för Kärlekskomedi
De spelar ursprunglig västerländs komedi. De agerarpå ett lastbilsflak. De kallar sej Kompani Komedi och gjorde succé vid Ombergsfestivalen.
KompaniKomedi är ensamma i Sverige om att helt och hållet bygga sina föreställningar på Commedia dell’Arte, teaterformen som växte fram i 1500-talets Italien.
Vi knyter an till det ursprungliga sättet att spela västerländsk komedei, förklarar regissören Micke Klingvall.

Den rike och snåle. Det finns karaktärer som alltid återkommer, som den rike och snåle köpmannen. Spelstilen är burlesk och expressiv, en gatans teater. Skådespelarna talar till publiken med kroppsspråket. Kompani Komedianvänder sig också av grammelot, et ljudhärmande låtsasspråk, som passar den internationella scenen. Teatergruppen använder ett lastbilsflag som scen, en modernare variant av häst och vagn.
- Vi bildades för 2,5 år sedan vintern 1995, berättar Micaela Gustavsson.
Hon är uppväxt i Motala, men bor idag i Stockolm. Att vara med i Ombergsfestivalen är som att komma hem.
- Jag var nämligen med i Alvastra krönikespel de första fyra åren, säger hon.
Sedan utbildade hon sig vid Teaterstudion i Stockholm, och är idag en av medlemmarna i Kompani Komedi.
- Det är svårt att försörja sej som skådespelare så det är till att jobba extra, berättar Michaela.

Framgångsrika. Ändå är Kompani Komedi en framgångsrik teatergrupp. De har inte bara turnérat i Sverige, utan också spelat i komediens hemland, Italien.
- Det var väldigt roligt, säger Micke Klingvall. Det var sommaren 1997 och därefter fortsatte gruppen till Bosnien. Det första framträdandet gjordes vid den svenska SFOR-basen Camp Oden.
- Det var en upplevelse att spela för 400 svenska FN-soldater, säger Micaela Gustavsson.
Spelade i Bosnien. Därefter spelade Kompani Komedi för lokalbefolkningen i Tuzla och Lipnica. Gruppens agerande på scen passar både för svensk och bosnisk publik.
- Publiken reagerar på lite olika saker. Men likheterna är större än skillnaderna, säger Micaela.
På Ombergsfestivalen framförde de två välbesökta föreställningar med namnet 2AAARRGH!!!2 – Capitano Catastrofo Collosalle”. Det är en kärlekskomedi med burleska inslag.
Den en timme långa föreställningen tilldrar sej på ett lastbilsflak. Den enda rekvisitan är ett sju meter brett solfjäderformat tygstycke som fungerar som bakgrund.

Gatuteater av klass. Detta ställer stora krav på skådespelarna: Micaela Gustavsson, Anna Svensson, Mikke Schirén, och Elias Wåhlund.
Men de har snart publiken i sin hand genom sin komiska talang och sceniska skickligheter. Det är gatuteater när den är som bäst och publiken har väldigt roligt.
Härnäst är det publiken i Orrefors som har turen att få se Kompani Komedi i samband med Musik i glasriket.

Ölandsbladet
6/8-98
"Internationell humor i Byxelkrok"
Internationell humor i Byxelkrok

Öland har i veckan haft besök av teatergruppen Kompani Komedi från Stockholm. De har gett sammanlagt tre föreställningar på Röda Sand, Byxelkroks hamn och på Ebbas kafé i Borgholm. Det är Borgholms musik och teaterförening som arrangerat.
- Vi såg dem i höstas och tyckte de var så roliga, säger Ann-Marie Hallström från Norrgårdens Hembygdsförening som är med arrangör i Byxelkrok.
Det var i snålblåst under hot om regn som Kompani Komedi gav sin teaterföreställning i Byxelkrok i tisdags. Men ensemblen, bestående av Anna Svensson, Micaela Gustavsson, Mikke Schirén och Elias Wåhlund, fryser inte alls. Skådespelet är uppblandat med akrobatik och aktörerna far fram och tillbaka, upp och ner på scenen, utan en sekunds vila de 45 minuter långa skådespelet.
Pjäsen kallas ”AAARRGH!!!2 – Capitano Catastrofo Collosalle” och är en uppföljning till gruppens succéturné förra året. Då reste de genom Europa och gjorde bejublade föreställningar längs vägen. Målet med turnén var Bosnien för att påbörja uppbyggnaden av en teaterfestival.

KLASSISKT TEMA
I Byxelkrok handlar det om Leija och Löjlo som är förälskade i varandra. Det enda som hindrar dem att gifta sig är Lejlas pappa Pantalone som tycker att Löjlo är för fattig. Det är en fartfylld komedi med inslag av musik och imponerande akrobatik.
Historien är typisk för teatertypen Commedia dell’Arte. Det centrala i skådespelet är humorn och sättet att berätta historien snarare än innehållet.
Commedia dell’Arte har sitt ursprung i den europeiska gatuteatern på 1500-talet. Det är en typ av teater som ska kunna framföras överallt i världen – på vilken gata eller vilket torg som helst – och alla kan förstå. Skådespelarna använder sig mimik och ljud som alla kan förstå.
För att återskapa gatuteater känslan har Kompani Komedi med sin egen scen. Det är en utfällbar tillbyggnad på en folkvagnsbuss, som kan ställas upp var som helst.
Sara Ohlsson

Hallandsposten
6/8-98
"Färgstarkt gäng på gästabud"
"Sex och våld på Slottet"
"Kompani Komedi samspelar med publiken"
Färgstarkt gäng på gästabud
Kompani Komedi samspelar med publiken

För den som blev AAARRGH över att inte hitta utlovade Kompani Komedi i Norre katts park i går eftermiddag finns en enkel men mycket uttjatad förklaring. Regnet. Kompani Komedi som spelar burlesk Commedia dell’Arte på en lite utomhusscen klädd i tyger, tog skydd på Slottets borggård under pressningar, och gav sin första Halmstadsföreställning under gästabudet i gårkväll istället.
Kompani Komedi är ett av de allra färgstarkaste inslagen under Christian IV:s gästabud. Men masker, akrobatik, eldsprutning och massor av hysterisk humor har de fascinerat på gator och torg runt om i Europa.

Traditionellt
Deras föreställning ”AAARRGH!!! 2 – Capitano Catastrofo Collosalle” är traditionell Commedia dell’Arte. Teaterformen utvecklades med början redan på 1500-talet. På grund av den grovhuggna stilen, där pengar, sex och våld på ett glädjefyllt sätt för en banal handling framåt, förbjöds teaterformen i Italien. Den drog vidare till Frankrike och utvecklades där, anpassad till gator och torg.
-Men fortfarande fick man inte säga vad som helst, berättar Elias Wåhlund som är en av de fyra i Kompani Komedi .
- Och därför talar vi också ”grammelot” i föreställningen, fortsätter Micke Schirén, och ger ett högljutt och helt vansinnigt exempel.

Höga hattar
För gott om liv är det ändå, på hittepåspråket och med musik. Dräkterna är färgglada, hattarna höga och maskerna burleska. Akrobatik är en del av Commedia dell’Arte, och en stark publikkontakt likaså, berättar Anna Svensson.
- Vi drar inte upp folk på scenen, men publikkontakten är utmärkande för stilen. Om kyrkklockorna ringer eller om någon ramlar av sin stol, så kommenterar vi det som en del av pjäsen, helt enkelt.
- Det är ett flexibelt spelsätt. Vi anpassar alltid vår föreställning efter publiken. Ibland är det många barn, även om vi kanske inte direkt riktar oss till barn, och då anpassar vi oss till det, säger Elias.
Han och de tre övriga skådespelarna, alla runt 25 år, träffade på Teaterstudion i Stockholm för två och ett halvt år sedan, då de studerade där. De uppmärksammade de faktum att det inte finns många teatergrupper helt inriktade på Commedia dell’Arte och bildade sin egen. Kompani Komedi har turnerat om sommrarna och spelat på mängder av olika festivaler och gatufester.

Vill roa tonåringar
- Det är roligast när när publik i ens egen ålder gillar det, tycker Micaela Gustavsson.
- Eller ännu hellre tonåringar, menar Elias, som själv tyckte att det var botten att släpas med på teater då.
Med sin ohämmade föreställningoch dess spektakulära inslag, brukar dock publiken intedirekt bli uttråkad. Framförandet är trekvart långt, och så intensivtatt skådespelarna är helt slut efteråt. Anna Svensson sammanfattar deras föreställning med några ord hon hört från publiken en gång.
- Helt hysteriskt hela tiden!
Elin Oskarsson

Östgöta Correspondenten
11/8-98
"En spännande resa i tiden"
…Med måndagens start framträdde de internationellt beresta Kompani Komedi från Stockholm. En klassisk gyckelteater med tidslös Commedia dell’Arte på en snyggt arrangerad mobil scen (i form av ett lastbilsflak). Kompani Komedi gick hem i alla åldrar, trots ett nonsensspråk med internationella valörer, var det inte alls svårt att hänga med. Här gällde kroppsspråk, masker och ljud.

Imponerande utspel
Framför allt imponerade Kompaniets fysiska närmast akrobatmässiga utspel. Tempot var högt och samspelet vältrimmat. Poängerna grovkorniga och låga kan det tyckas, men humorn och spelglädjen blåste bort alla tankar på billighet och banalitet. Med en växande blandning av modernt och uråldrigt i musik och agerande, kändes det här spelet övertygande autentiskt och äkta. Vi var både där – då, och här – nu…

Lars H Jonsson

UPP IGEN